Tarta z panna cottą i czereśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, maślane kruche ciasto,aromatyczna panna cotta i czereśnie w galaretce. Ciasto najlepsze z najlepszych, idealne do kawy :) Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    * 125g mąki
    * 1 żółtko
    * 50g cukru pudru
    * 80g masła

    Krem panna cotta:

    * 250ml śmietany 30%
    * 40g cukru
    * 10g żelatyny
    * laska wanilii
    * kilka kropli z cytryny

    Galaretka z czereśniami:

    * ok. 400g czereśni
    * 40g cukru
    * 50ml wody
    * 10g żelatyny
    * kilka kropli z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z panna cottą i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy na formę do tarty lub tortownicy (o średnicy ok. 30cm) i wkładamy na około 0,5 godziny do lodówki. Pieczemy w temp. 180 st. C. przez około 15-20 minut.
  • 2. Następnie przygotowujemy krem panna cotta. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 5 łyżkach wody (zimnej). Śmietanę podgrzewamy z cukrem, wyłuskanymi ziarenkami wanilii oraz kilkoma kroplami z cytryny. Ważne, by śmietany nie przegotować, a jedynie ją podgrzać.Odstawiamy z ognia i mieszamy z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia. Czekamy, aż wystygnie i lekko stężeje. Podtężały krem wykładamy na zimne kruche ciasto, wkładamy do lodówki, by stężało.
  • 3. Czereśnie drylujemy i kroimy na połówki. Gotujemy z cukrem, wodą i kilkoma kroplami z cytryny przez około 5 min. Wcześniej rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie. Czereśnie odstawiamy z ognia i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Czekamy aż trochę stężeje. Następnie kładziemy na krem panna cotta. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować