Tarta z panna cottą i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy na formę do tarty lub tortownicy (o średnicy ok. 30cm) i wkładamy na około 0,5 godziny do lodówki. Pieczemy w temp. 180 st. C. przez około 15-20 minut.
2.Następnie przygotowujemy krem panna cotta. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 5 łyżkach wody (zimnej). Śmietanę podgrzewamy z cukrem, wyłuskanymi ziarenkami wanilii oraz kilkoma kroplami z cytryny. Ważne, by śmietany nie przegotować, a jedynie ją podgrzać.Odstawiamy z ognia i mieszamy z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia. Czekamy, aż wystygnie i lekko stężeje. Podtężały krem wykładamy na zimne kruche ciasto, wkładamy do lodówki, by stężało.
3.Czereśnie drylujemy i kroimy na połówki. Gotujemy z cukrem, wodą i kilkoma kroplami z cytryny przez około 5 min. Wcześniej rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie. Czereśnie odstawiamy z ognia i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Czekamy aż trochę stężeje. Następnie kładziemy na krem panna cotta. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)
Komentarze