CIASTO
30 dag mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki ziemnej wody
200 g masła zimnego
PONADTO;
10 sztuk małych pieczarek
pół szklanki mrożonego zielonego groszku
kilka plastrów salami
por (biała część)
1 łyzka masła do smażenia
sól
pieprz
Tarta z salami i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto - zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
2.Pieczarki i pora umyć, pokroić. Pieczarki podsmażyć na maśle razem z groszkiem.
3.Następnie dodać por i pokrojone plastry salami. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości warzyw.
4.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić ciasto i piec ok 20-30 min, do zarumienienia się.
5.Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa z salami i zalać sosem. Piec dodatkowo jeszcze ok 20-30 min. Wierzch po upieczeniu można posypać świeżymi ziołami.
Komentarze