Tarta z wątróbką i ziemniakami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zainspirowana przesympatycznym Tomaszem Jakubiakiem stworzyłam tą oto tartę :-) kilka dni temu oglądałam program Pana Jakubiaka gdzie przygotowywał tartę z wątróbką. Niestety mój telewizor czasami płata figle i gdy Pan Jakubiak przygotowywał już tartę do pieczenia - wyłączył się :-D

Składniki:

  • 300 g mąki

    200 g masła

    1 jajko

    Farsz:
    2 łyżi posiekanej natki pietruszki

    500 g wątróbki drobiowej

    3 czerwone cebule

    1 spory ziemniak

    sól, pieprz

    masło do smażenia około 2 łyżki

    Sos:

    200 ml śmietanki kremówki

    1 czubata łyżka musztardy kremskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z wątróbką i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Na stolnicę wysyp mąkę dodaj masło i jajko. Posiekaj wszystko nożem a następnie wyrób ciasto. Rozwałkuj i ułóż na blaszce do tart. Blaszkę z ciastem włóż do zamrażalki bądź lodówki

    2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnie z roztopionym masłem, przesmażamy około 7 minut. Dodajemy wątróbkę i natkę i przesmażamy mieszając od czasu do czasu przez 10 minut

    3.Ziemniaka obieramy , i za pomocą obieraczki kroimy cieniutkie plasterki

    4.Wątróbkę kroimy w mniejsze kawałki i wraz z cebulą przekłądamy na ciasto. Na wątróbce układamy plasterki ziemniaka

    5.Do śmietanki dodajemy musztardę i przyprawy - sól i pieprz. Mieszamy. Sosem polewamy tarte

    6. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować