Tarta ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Lubię robić tę tartę, ponieważ jest prosta w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • Ciasto: 100g niezbyt kwaśnego twarogu
    200g mąki pszennej
    100g masła
    3 jajka
    Farsz: 500g szpinaku mrożonego
    cebula
    150g jogurtu
    250g sera feta
    pieprz, wegeta

Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodać twaróg, masło i 1 jajko. Posolić, ugnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać do rozmrożonego na patelni szpinaku, przyprawić i wymieszać z jogurtem i 2 jajkami.
    Ciasto rozwałkować, wyłożyć formę posmarowaną tłuszczem. Spód poprzekłuwać widelcem i piec w 180 °C przez ok. 10 minut.
    Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową i posypać pokruszonym serem feta. Wstawić do piekarnika i piec w 180 °C przez ok. 30 minut.

Porady

Tartę można podawać na zimno i na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy