Tarta ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej maki dodac zimne maslo, poszatkowac nozem, dodac 3 lyzki zimnej wody, sol, zagniesc szybki i odstawic na 30 min do lodowki
2.Ricotte rozgnieść. Szpinak umyc, ugotowac w duzej ilości osolonej wody (około 5 min), potem wycisnąć
3.Cebule i czosnek drobno pokroic, podsmażyć na połowie masla, dorzucić pieczarki - też podsmażyć.
4.Bialka z 2 jajek ubic na sztywna piane. W garnku rozstopic reszte masla, podsmażyć na nim make na jasnozłoty kolor.
5.Dodac gorace mleko, gotowac, mieszac i czekac az zgestnieje, posolic, popieprzyc, dodac szpinak, cebule z czosnkiem, 1 zoltko, parmezan, ricotte, piane z bialek i pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszac
6.3/4 ciasta rozwałkować i wylepic nim forme, wlac farsz, z reszty ciasta przygotowac waleczki i zrobic kratke na wierzchu
Komentarze