Tarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

4.49 (171 ocen)

  • 60 min

Tarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    250 g mąki
    125 g masła lub margaryny
    1 łyżeczka soli
    1 jajko

    Składniki na farsz:
    ok. 500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
    1 cebula
    1 łyżka masła
    250 g twarogu wędzonego (użyłam Pilos z Lidl)
    sos do warzyw na ciepło Knorr - do szpinaku
    100 ml śmietany 18%
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    szczypta gałki muszkatołowej
    25 g startego lub posiekanego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać sól i jajko. Szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm i wyłożyć ciastem formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 15 min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 15-20 min. aż ciasto się zarumieni. Odstawić do ostudzenia.

    Cebulę posiekać i dusić na maśle do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek i chwilę go podsmażyć. Dodać szpinak i dusić, aż woda odparuje. Szpinak odstawić do przestudzenia. Śmietanę wymieszać z jajkami, sosem do szpinaku Knorr, gałką muszkatołową i serem wędzonym. Wymieszać z ostudzonym szpinakiem i wyłożyć na spód tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut. 10 min. przed końcem pieczenia posypać serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować