Tarta a'la makowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Makowiec występuje tradycyjnie na większości polskich stołów w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym spodzie uwieńczona masą z mascarpone. Taka propozycja mimo iż jest tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący char

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    150g mąki
    100g masła
    50g drobnego cukru
    2 żółtka

    masa makowa:
    50 g masła
    45g maku
    60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny)
    10 suszonych śliwek
    60g orzechów włoskich
    pół szklanki płatków migdałów
    2-3 łyżki cukru wg. uznania
    kandyzowana skórka cytrynowa
    pół szklanki rumu
    lub gotowa masa z puszki

    masa z mascarpone:
    200ml śmietany kremówki
    350g serka mascarpone
    50ml likieru orzechowego
    2-3 łyżeczki cukru
    (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym)

    50g czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Tarty Desery

Tarta a'la makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta a'la makowiec 1. Ciasto:
    Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. Przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Odcinamy nadmiar i gęsto nakłuwamy dno. Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli lub grochu. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
    Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni C.
  • Tarta a'la makowiec 2. Masa makowa:
    Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin.
    Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem.
    Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut w 180 stopniach C.
  • Tarta a'la makowiec 3. Masa z mascarpone:
    Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdami z ciasta oraz wiórkami startej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować