Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę(150g), dodajemy cukier (25g) i zimne masło pokrojone na małe kosteczki. Skraplamy wodą. Zgniatamy ciasto dokładnie, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ciasto rozwałkujemy , oblepiamy nim formę i zakuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180stopni. Sok z cytryny wlewamy do garnka dodajemy 100g cukru , zestawiamy z ognia. Do pozostałego cukru (100g) wsypujemy mąkę (20g) , pojedynczo wbijamy jajka i dodajemy żółtka, cały czas mieszamy. Do masy jajecznej wlewamy 2 łyżki soku cytrynowego, mieszamy. Sok z cytryny ponownie stawiamy na wolny ogień, doprowadzamy do wrzenia i wolnym strumieniem wlewamy masę jajeczną, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy masło , mieszamy tak aby powstała gładka masa. Krem wylewamy na upieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki. Ubijamy pianę z białek (2 białka) na sztywno i stopniowo dodajemy cukier (100g). Pianę wylewany na papier do pieczenia , wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na 15 - 20 minut.Ostygniętą beze układamy na wierzch ciasta.
Komentarze