Tarta czekoladowa z czekowiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Mąkę, kakao, cukier puder i masło posiekać na stolicy na drobny „piasek”. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (u mnie o średnicy 23,5 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, spód posmarować rozbełtanym jajkiem (jednym z tych pięciu). Zabieg ten pozwoli tarcie pozostać bardziej kruchą. Ponownie piec 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Czekowiśnia: wiśnie przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i zagotować. Gotować na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje, a konfitura zgęstnieje. Jak konfitura będzie już dość gęsta, kakao rozrobić z rumem w 1/4 szklanki wody. Wymieszać dokładnie, by nie było grudek, dodać do konfitury i wymieszać. Pogotować jeszcze chwilę i ostudzić.
Mus: jajka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem. Ostudzić. Mąkę przesiać. Do jajek wlać czekoladę i zmiksować na małych obrotach miksera, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Ostudzony kruchy spód smarujemy konfiturą, następnie nakładamy mus. Pieczemy ok. 10 minut aż mus się zetnie.
Komentarze