Tarta czekoladowa z kremem tiramisu i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy przesiać mąkę i kakao, dodać kardamon i cukier puder, wymieszać. W mące zrobić zagłębienie i dodać żółtka, zimne masło i szczyptę soli.
2.Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać łyżeczkę śmietany. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
3.Ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką. Przy pomocy wałka przenieść ciasto i wylepić formę wysmarowaną masłem. Jeśli forma jest z silikonu nie trzeba jaj natłuszczać.
4.Ciasto ponabijać widelcem. Włożyć do zamrażarki na 15 minut.
Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją termoobiegu w 180°C i tartę piec do 15 min. Ostudzić. Wyjąć z formy.
5.Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, kolejno dodać serek mascarpone, a na końcu likier tiramisu. Krem wyłożyć na ciasto. Udekorować malinami. Całość można polać kawałkiem roztopionej czekolady. Włożyć do lodówki.
Komentarze