Tarta jeżynowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Łatwa w przygotowaniu i smaczna tarta owocowa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na formę do tarty o średnicy 29 cm.

    Na ciasto kruche:
    270 g mąki tortowej
    130 g masła
    65 g cukru
    3 żóltka
    1 łyżka zimnej wody

    Na nadzienie:
    500-600 g czarnej jeżyny (u mnie 600 g)
    3 białka + szczypta soli
    1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
    3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 12%
    2 kopiaste łyżki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta jeżynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  • 2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika.
  • 3. Jeżyny umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy i ponownie wymieszać, tak żeby nie pozostały grudki. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier puder. Połączyć delikatnie obie masy i wsypać jeżyny, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na lekko podpieczony spód tarty. Włożyć ponownie do piekarnika na 25-30 minut, pilnując pod koniec by tarta się nie spaliła z góry. Gotową tartę zostawić do ostudzenia. Można na jej wierzchu rozrzucić kilkanaście jeżyn do ozdoby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować