tarta orzechowa z bananami

0 (0 ocen)

  • 60 min

słodki dodatek do kawy

  • 60 min

Składniki:

  • masa kajmakowa o smaku orzechowym
    125 g margaryny do pieczenia
    3-4 banany
    200 g mąki
    2 żółtka
    50 g cukru
    sok z cytryny

Tarta orzechowa z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka i posiekaną margarynę do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy i odstawiamy na 30 min do lodówki.
  • 2. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę do tarty (wcześniej wysmarowaną masłem oraz oprószoną mąką), nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 min w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Banany kroimy na plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Układamy na ostudzonym cieście. Masę kajmakową rozsmarowujemy na bananach. Smacznego!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy