Tartaletki z cukinią, ricottą i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta:
Pokruszone drożdże i cukier mieszamy w misce, dodajemy połowę ciepłej wody i jeszcze raz mieszamy (do rozpuszczenia się drożdży). Odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Do miski przesiewamy mąkę oraz sól. Stopniowo dodajemy drożdżową mieszankę oraz oliwę. Mieszamy i dodajemy resztę wody. Na oprószonej stolnicy wyrabiamy ciasto (przez około 8 minut) aż ciasto będzie bardzo elastyczne.
Ciasto przenosimy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz.
2.Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cukinię oraz cebulę dymkę i smażymy do miękkości (około 7 minut). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Lekko studzimy.
W misce dokładnie mieszamy ricottę z jajkiem. Odkładamy 2 łyżki podsmażonej cukinii (do dekoracji) a pozostałą jej część mieszamy z masą serowo-jajeczną.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto chlebowe rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Dzielimy je na 4 równe części i przekładamy do foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Przygotowany farsz nakładamy do foremek i pieczemy przez 10 minut . Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut (do zarumienienia).
Po wyciągnięciu z piekarnika ozdabiamy odłożoną wcześniej cukinią i orzechami pistacjowymi.
Komentarze