Kolejna propozycja na danie rybne. Dużo białka i samo zdrowie w małym ciasteczku z rybą i krewetkami.Tartaletki świetnie smakują podane na ciepło jak i na zimno.
Tartaletki z dorszem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO :
Mąkę wsypujemy do miski i doprawiamy. Dodajemy masło, żółtko i mieszamy. Dolewamy 3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i wykładamy na wysmarowane oliwą formy do tartaletek. Zapiekamy 15 minut samo ciasto w 180 C.
2.FARSZ :
Dorsza doprawiamy i pieczemy w piekarniku. Po ostudzeniu rozdrabniamy rybę, dodajemy odsączone krewetki. Doprawiamy do smaku. Dodajemy twarożek śmietankowy i odrobinę śmietany, aby farsz nie był za suchy. Pietruszkę kroimy bardzo drobno i dodajemy do farszu.
Nakładamy na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 30 minut.
Komentarze