Tarteletki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik podgrzać do 210 stopni.
2.Budyń ugotować wedle wskazówek na opakowaniu, lecz jedynie z 400ml mleka i bez cukru (chyba, że śliwki są mało słodkie lub lubicie bardzo słodkie ciasta) i odstawić na bok.
3.Kiedy budyń stygnie, umyć śliwki, przekroić na pół i wypestkować.
4.Ciasto francuskie pokroić na 6-9 równej wielkości prostokątów i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Brzegi każdego z nich lekko zawinąć, aby powstał wałek. Na każdym kawałku rozsmarować jednakową ilość budyniu, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek przecięciem do góry. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika.
5.Piec około 20-25 minut lub, aż ciasto ładnie zbrązowieje. Wyjąć z piekarnika i od razu podawać. Ewentualnie można posmarować podgrzanym dżemem morelowym
Komentarze