Idealny jako przystawka. Alternatywa dla osób nie znoszących surowej wołowiny. Można go również potraktować jako dietetyczną wersję sałatki śledziowej – bez majonezu, jajek itp. Słowem samo zdrowie!
10 min
Składniki:
Składniki, 2 porcje:
• 3 filety śledziowe (np. w oleju lub marynowane w occie)
• 2 łyżki pokrojonych kaparów
• 2 małe ogórki konserwowe
• 3 łyżki marynowanych podgrzybków
• 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• szczypta brązowego cukru
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżka posiekanej natki
• świeżo zmielony kolorowy pieprz
Tatar ze śledzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety odsączyć i wyjąć na deskę, drobniutko posiekać razem z natką pietruszki, dodać W miseczce wymieszać musztardę, sok z cytryny, oliwę, cukier i świeżo zmielony pieprz.
2.Posiekać marynowane podgrzybki, kapary i natkę pietruszki - wszystko wymieszać ze śledziami. Następnie dodać wymieszaną z pozostałymi składnikami musztardę. Przemieszać, doprawić do smaku i odstawić na pół godziny do lodówki.
3.Małe filiżanki natłuścić oliwą, napełnić je tatarem i wykładać na talerzyki. Udekorować natką pietruszki, grzybkiem marynowanym ewentualnie kawałeczkiem śledzia.
Komentarze