Danie to jest przykładem na to,że bułeczki nie muszą być monotonne.Smakują wyśmienicie i pięknie prezentują się na stole.
Składniki:
NA CIASTO
100 ml.mleka
2 szk.mąki tortowej / w miarę potrzeby można dosypać/
1/4 kostki margaryny typu Palma
3 dkg.drożdży
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
DO FARSZU
15 dkg.polędwicy wędzonej
25 dkg. mięsa wołowego mielonego na tatar
2 jajka / białka pozostawić do posmarowania róż/
2 ogórki kiszone średnie
1 cebula średnia
1 łyżeczka maggi w płynie
1 łyżeczka masła
pieprz czarny.
1. Polędwicę pokroić w cienkie plastry.6 plastrów polędwicy,ogórki oraz cebulę pokroić w drobną kostkę.
2.Na patelni rozgrzać masło,włożyć polędwicę pokrojoną w kostkę,cebulę oraz ogórki i smażyć do czasu odparowania wody.
3.
Do miski włożyć mięso,dodać żółtka,wlać maggi,przyprawić do smaku pieprzem i wymieszać
4.
Do masy dodać gorące przesmażone ogórki z cebulą i polędwicą i wyrobić gładką masę.
5. Przygotować ciasto.Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i rękoma wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
6.
Porcjami rozwałkować je na grubość ok.5 mm,pociąć na paski o długości około 25 cm. i szerokości 5 cm.
7.Na górze pasków po długości ułożyć na lekki zakład po 4 plastry polędwicy , częściowo musi wystawać ponad ciastem / zostawić po 2 cm. wolne brzegi pasków ciasta bez farszu/.
Na dole pasków ułożyć z farszu mięsnego cienkie wałki.
8.
Całość razem z ciastem zwinąć w roladkę,formując różyczkę.Końcówkę ciasta posmarować rozmąconym białkiem,by całość się nie rozchodziła
9.
Gotowe różyczki włożyć każdą do oddzielnych papierowych foremek do babeczek,całość posmarować białkiem.
10.
Tak przygotowane różyczki ułożyć na blaszce do pieczenia,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 30-35 min
11.
Podawać gorące lub zimne,polane ulubionym sosem lub z dodatkiem ogórka kiszonego.
Komentarze