Szybka w przygotowaniu, zdrowa, pełna witamin i bogactwa kolorów sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka idealnie sprawdzi się jako lekki obiad oraz pełnowartościowe drugie śniadanie.
30 min
Składniki:
2 wędzone udka z kurczaka (po obraniu 300g mięsa)
120g roszponki
15 pomidorków koktajlowych
120g mini mozzarelli
1 czerwona cebula
1/2 zielonego ogórka
80g orzechów nerkowca
1 pomarańcza
Tęczowa sałatka z wędzonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka z kurczaka obrać i podzielić na mniejsze kawałki.
2.Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, ogórka obrać, pokroić
w małe kawałki, a czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka.
3.Roszponkę umyć, a mini kulki mozzarelli odsączyć z zalewy.
4.Pomarańczę obrać, pozbawić białych błonek i pokroić na małe kawałki.
5.Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni.
6.Sos:
Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszać.
7.Na talerzu układać kolejno roszponkę, kawałki wędzonego mięsa
z kurczaka, ćwiartki pomidorków, mini kulki mozzarelli, piórka czerwonej cebuli, kawałki ogórka i kawałki pomarańczy. Wierzch posypać prażonymi orzechami nerkowca i polać przygotowanym sosem.
Komentarze