Terrina ze śledziem

4.49 (144 ocen)

  • 30 min

Smaczny i niecodzienny sposób na śledzika!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 foremki o wymiarach 10x20:
    3 solone filety śledziowe typu matias
    4 – 5 kromek chleba pełnoziarnistego typu pumpernikiel
    700 g mielonego twarogu – może być z wiaderka
    2 nieduże płaty papryki marynowanej
    1 mała czerwona cebula lub szalotka
    4 rzodkiewki
    1 pęczek szczypiorku
    1 pęczek koperku
    4 płaskie łyżeczki żelatyny
    100ml mleka
    2 łyżki majonezu
    Pieprz
    Sól – opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Terrina Przystawki

Terrina ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremki wyłożyć folią spożywczą. Na dno położyć przycięte do rozmiaru foremek kromki chleba. Śledzie namoczyć w wodzie, aby pozbyć się z nich nadmiaru soli. Odsączyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę. Paprykę, cebulę i rzodkiewki również drobno pokroić. Szczypiorek i koperek posiekać. Śledzie wraz z warzywami połączyć z serem, dołożyć majonez, doprawić do smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzącym mleku i jeszcze ciepłą wlać do masy. Dokładnie zamieszać. Całość przelać do foremek. Na wierzch wyłożyć pokrojony w paski chleb. Foremki włożyć do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować