Tiramisu z konfiturą malinową i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 25 min

Deser jest naprawdę obłędny, a przy okazji banalnie prosty. Łączy tradycyjne włoskie tiramissu z polskim akcentem. ;) Przepis pochodzi z mojego bloga www.bezglutenowi.blog.pl

  • 25 min

Składniki:

  • Do przygotowania 3 porcji tiramisu z malinami potrzebujemy:

    1 tabliczka białej czekolady
    1 opakowanie mascarpone
    18 okrągłych biszkoptów bezglutenowych
    1/2 kilograma malin
    4 łyżki cukru
    50 ml wódki
    3 łyżeczki kawy parzonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu z konfiturą malinową i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ołowę malin wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, zgniatamy i stawiamy na najmniejszy ogień.
    W kuchenkach indukcyjnych – 4 (samo podgrzewanie) Kiedy maliny puszczą sporo soku,
    zwiększamy ogień i mieszamy aby odrobinę zgęstniały. Gotujemy koło 10 minut.
    Wyłączamy i studzimy.
  • 2. Kawę zalewamy wrzątkiem (90ml). Kiedy kawa się zaparzy przecedzamy przez sitko i dolewamy wódkę.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, niekoniecznie dokładnie, kawałki nieroztopionej
    czekolady będą bardzo fajnie się komponowały w deserze.
    Do czekolady dodajemy mascarpone.
  • 4. Deser układamy partiami rozlewamy do 3 szklanek konfiturę malinową.
    Na górę układamy po 3 biszkopty zanurzając je wcześniej na chwilę w kawie.
    Na biszkopty dajemy masę z mascarpone i czekolady (zostawiamy 3 łyżki masy)
    Następnie znów po 3 biszkopty zanurzone w kawie. Jeżeli zostało nam trochę kawy wylewamy ją na biszkopty.
    Biszkopty smarujemy odrobiną masy i na górze posypujemy obficie malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować