Deser jest naprawdę obłędny, a przy okazji banalnie prosty. Łączy tradycyjne włoskie tiramissu z polskim akcentem. ;) Przepis pochodzi z mojego bloga www.bezglutenowi.blog.pl
25 min
Składniki:
Do przygotowania 3 porcji tiramisu z malinami potrzebujemy:
Tiramisu z konfiturą malinową i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ołowę malin wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, zgniatamy i stawiamy na najmniejszy ogień.
W kuchenkach indukcyjnych – 4 (samo podgrzewanie) Kiedy maliny puszczą sporo soku,
zwiększamy ogień i mieszamy aby odrobinę zgęstniały. Gotujemy koło 10 minut.
Wyłączamy i studzimy.
2.Kawę zalewamy wrzątkiem (90ml). Kiedy kawa się zaparzy przecedzamy przez sitko i dolewamy wódkę.
3.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, niekoniecznie dokładnie, kawałki nieroztopionej
czekolady będą bardzo fajnie się komponowały w deserze.
Do czekolady dodajemy mascarpone.
4.Deser układamy partiami rozlewamy do 3 szklanek konfiturę malinową.
Na górę układamy po 3 biszkopty zanurzając je wcześniej na chwilę w kawie.
Na biszkopty dajemy masę z mascarpone i czekolady (zostawiamy 3 łyżki masy)
Następnie znów po 3 biszkopty zanurzone w kawie. Jeżeli zostało nam trochę kawy wylewamy ją na biszkopty.
Biszkopty smarujemy odrobiną masy i na górze posypujemy obficie malinami.
Komentarze