Tiramisu z herbetnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić dodać cukier, żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem-wymieszać i piec 20-30 min w 180 st C.
Blaszka o wymiarach 24x36 cm.
po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt odwrócić do góry nogami i mocno naponczować kawą.
Pozostałą kawę wlać do głębokiego talerza.
2.Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać śnieżki i cukier puderi ubić. Następnie dodać serki mascarpone i wymieszać, na niskich obrotach dodając między czasie rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Wstawić do lodówki na 5 min.
3.Część masy wyłożyć na nasączony biszkopt, posypać startą czekoladą i ułożyć herbatniki nasączone kawą z jednej strony, a na masie układać strona nienasączoną. Na to wyłożyć znów część masy, posypać startą czekoladą i znów herbatniki nasączone kawą i postępować tak aż do skończenia się masy a na samym wierzchu posypać kakao.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Porady
Po każdej warstwie masy i herbatników dobrze jest wstawić na chwile do lodówki.
Komentarze