Tom Yum Kung

0 (0 ocen)

czyli tajska zupa ostro-kwaśna z krewetkami

Składniki:

  • – 1 puszka mleczka kokosowego
    – 2 szklanki wody (400 ml)
    – 2-3 łyżki pasty tom yum
    – 3-4 świeże ostre papryki chilli
    – około 15 dużych krewetek obranych z pancerzyków
    – pół zwykłej cebuli
    – 1 średniej wielkości szalotka
    – 1 mały pomidor lub pół dużego
    – 4 liście limonki kaffir (mogą być suszone)
    – 1 łodyga trawy cytrynowej
    – 2 kawałki imbiru galangal (lub kawałek świeżego zwykłego imbiru i 2 duże plastry suszonego galangala)
    – kawałek imbiru tumerik lub pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego
    – 3 łyżki soku z limonki
    – 3 łyżki sosu rybnego (nam pla)
    – 1 łyżka brązowego cukru
    – 5 łodyg świeżej kolendry
    – opcjonalnie: grzyby słomkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tom yum kung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zagotowania wody w garnku. Do gorącej wody dodajemy liście limonki kaffir, imbir galangal oraz łodygę trawy cytrynowej. Przed wrzuceniem trawy cytrynowej do garnka delikatnie rozgniatamy łodygę bokiem noża, aby wycisnąć z niej soki i wydobyć jeszcze więcej smaku. Po chwili do garnka dodajemy mleczko kokosowe. Zupę można przyrządzać także bez mleczka kokosowego, na bazie samej wody lub bulionu, nam bardziej smakuje z mleczkiem kokosowym.Po zagotowaniu całości do garnka wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz pomidora pokrojonego w kawałki. Następnie dodajemy pokrojone w podłużne plasterki papryczki chilli i pasty tom yum – w zależności od ostrości papryczek i tego jak ostro lubicie jeść dodajcie 3-4 papryczki i 2-3 łyżeczki pasty. Zupę doprawiamy następnie trzema łyżkami stołowymi sosu rybnego (sos rybny zastępuje w kuchniach azjatyckich sól), sokiem z limonki oraz brązowym cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu 2 minuty.Na sam koniec gotowania do zupy dodajemy świeże lub mrożone surowe krewetki. Surowe, szare krewetki będą dużo smaczniejsze od tych podgotowanych przed zamrożeniem. Po minucie gotowania krewetki i sama zupa będą gotowe. Wyjmujemy trawę cytrynową, liście kaffir i kawałki imbiru. Dodajemy posiekaną drobno szalotkę oraz świeżą kolendrę i od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować