2 i 1/3 szkl suchego maku
8 jaj
1 szkl cukru
2 łyżki mąki krupczatki.
NA KREM:
500 g serka mascarpone
350 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
70 g cukru pudru
sok z 300 g wiśni mrożonych zasypanych łyżką cukru
DODATKOWO:
500 g wiśni (użyłam mrożonych)
1 słoiczek (0,33 l ) kompotu z wiśni
wiśnie z kompotu
1 słoiczek ( 0,25 l ) wiśni smażonych w cukrze
50 g spirytusu
aromat migdałowy
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Tort makowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy biszkopt:
Mak namoczyć na noc.
Potem odcedzić i zmielić dwukrotnie.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Mak wymieszać z żółtkami i mąką i dobrze rozetrzeć.
Dodać piane i dokładnie acz delikatnie wymieszać.
Piec w temperaturze 150 stopni dopóty dopóki ciasto nie przykleja się do patyczka.
2.Robimy krem:
Śmietanę ubić na sztywno.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i dodać do sera ubitą śmietanę.
Dodać sok z wiśni i jeszcze raz wymieszać.
Schłodzić.
3.Wykończenie tortu:
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.
Przygotować poncz,wymieszać 1/2 szkl kompotu ze spirytusem i aromatem migdałowym.
Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem a następnie rozsmarować konfiturę ze smażonych wiśni.
Następnie rozsmarować 1/3 kremu.
Przykryć drugim blatem i znowu nasączyć ponczem.
Rozsmarować 1/2 pozostałego kremu i powciskać w niego wiśnie z kompotu.
Przykryć trzecim blatem i nasączyć go ponczem.
Rozsmarować resztę kremu i udekorować wiśniami które wcześniej zasypywaliście cukrem do ponczu.
Zetrzeć wiórki czekolady i chłodzić tort.
Komentarze