Pyszne ciasto biszkoptowe z makiem, przełożone kremem budyniowym i galaretkami. Torcik kusi smakiem i kolorami. Wspaniale sprawdzi się na świątecznym stole lub na przyjęciu urodzinowym dla dzieci. Polecam:)
Tort makowy z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt makowy: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku, a następnie cukier. Zmiksować na gładką, puszystą masę. Do masy przesiać mąki z proszkiem do pieczenia oraz mak. Całość wmieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wym.22 cm. Piec ok.40 minut w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
2.Biszkopt jasny: białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, a następnie cukier. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Piec w tortownicy o wym.22 cm ok.30 minut. Ostudzić. W środku biszkoptu zrobić kieliszkiem lub literatką otwory ( wycięte kółka nie będą potrzebne).
3.Masa budyniowa: budyń ugotować na mleku (dodac cukier jeśli nie ma go w budyniu). Ostudzić. Masło (w temp.pokojowej) utrzeć na puch, dodawać partiami ostudzony budyń i aromat śmietankowy.
4.Każdą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Galaretki, które będą dekoracją tortu ( u mnie żółta i czerwona) odstawić do całkowitego stężenia przelewając do płaskiego naczynia, tak aby galaretki miały 2-3 mm grubości. Z zastygnietych galaretek powykrawać foremką dowolne kształty, u mnie - serca i gwiazdki. Pozostałe dwie galaretki odstawić do lekkiego stężenia.
5.Przełożenie: pierwszy płat ciasta makowego posmarować 1/3 kremu budyniowego, wyłożyć biszkopt jasny z wykrojonymi kółkami. W kółka na przemian powlewać stężałą galaretkę ( zieloną i pomarańczową).
6.Włożyć do lodówki, aby galaretki całkowicie zastygły. Następnie posmarować warstwą masy budyniowej i wyłożyć drugi płat makowy. Wierzch tortu i boki posmarować pozostałym kremem. Udekorować rozetkami z kremu i galaretkami. Posypać maczkiem o smaku truskawkowym. Chłodzić w lodówce przez 2-3 godz. (a najlepiej przez całą noc). Smacznego!
Komentarze