Tort na dzień mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowo - migdałowy - Białka ( zostały mi z ciasta bez pieczenia ) przelać do miski, jajka rozdzielić dodając białka do tych już w misce. Ubić białka na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać żółtka i na małych obrotach miksera połączyć je z białkami. Obie maki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitej piany i na wolnych obrotach wymieszać. Na koniec wsypać orzechy i migdały i wymieszać. Gotowa masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec 40 minut w temperaturze 150 stopni a po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej a kroić na drugi dzień. Gotowy biszkopt przekładać według naszego uznania
2.Róże z parzonego ciasta - W rondelku zagotować wodę z margaryną. Do gotującej się wody wsypać mąkę i bardzo energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki gotować około 3 minuty. Gotowe parzone ciasto wystudzić. Do zimnego ciasta wgniatać porcjami cukier puder. Następnie dodać barwnik spożywczy i wgniatać go aż się połączy a masą. ( można użyć rękawiczek, bo barwnik zabarwi nam dłonie ) Gdy masa jest gotowa rozwałkować ją wałkiem do ciasta i wycinać literatką kółeczka. Nakładać po 5 lub 6 krążków w rzędzie tak aby jeden nachodził na drugi. Zwinąć krążki w rulon i na środku przeciąć nożem na pół. Potem formować róże lekko odginając płatki. Gotowe róże wstawić do lodówki przed przygotowaniem tortu. ( Z tej masy można robić także listki lub inne wzorki a także użyć innego barwnika. Miałam dodatkowo zrobić listki, ale okazało się, że skończył mi się barwnik zielony ).
3.Przełożenie tortu : Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Śmietanę bardzo zimną ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Pierwszy placek ułożyć na talerzu lub paterze i nasączyć go kompotem wiśniowym. Na krążek wyłożyć i rozsmarować dżem wiśniowy i nakryć drugim krążkiem. Także nasączyć go kompotem i wyłożyć prawie połowę śmietany a potem ja rozsmarować. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu i wyłożyć resztę śmietany. Śmietanę rozsmarować po bokach i na górze tortu. Widelcem zrobić dekoracyjne wzorki i ułożyć dookoła toru przygotowane róże z ciasta parzonego. Na sam koniec na tort zetrzeć gorzka czekoladę.
Porady
Gotowy tort wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Komentarze