Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami - cóż więcej w szczególnym dniu dla zakochanych:)
Składniki:
Biszkopt (na małą okrągłą formę - ja użyłam formy w kształcie serca)
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Krem
300 ml śmietanki 30 %
4 łyżki cukru pudru
oraz do dekoracji :truskawki , prażone płatki migdałowe , płatki czekoladowe
Moja walentynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Następnie dodajemy przesianą z wysoka mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
Śmietankę ubijamy stopniowo dodając cukier puder. Wykładamy na przestudzony i przecięty na połowę biszkopt. Przykładamy drugim blatem biszkoptu, smarujemy pozostałą bitą śmietaną i dekorujemy truskawkami i płatkami czekoladowymi ,a na boki prażonymi migdałami
Porady
Do śmietany można dodać rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody żelatynę lub śmietan fixy
Komentarze