Tort naleśnikowy ze szpinakiem i beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni. Do tortu potrzebujemy ich około 10.
2.Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażany na oleju lub oliwie.
3.Szpinak podgotowujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Odciskamy i odrobinę szatkujemy. Dodajemy do przysmażonej cebuli. Chwilę dusimy i dodajemy ser - fetę, pleśniowy lub inny, który lubimy. Próbujemy i ewentualnie dosalamy.
4.Z mleka, masła i mąki przygotowujemy sos beszamelowy. Najpierw rozpuszczamy w rondlu masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Zalewamy mlekiem i doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia. W trakcie ciągle mieszamy trzepaczką lub łyżką. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
5.Tortownicę o średnicy naleśników smarujemy olejem i nakładamy na przemian naleśnika, farsz szpinakowy, łyżkę beszamelu aż skończą się składniki. Ostatni jest beszamel, który posypujemy dość grubo parmezanem i ziarnami słonecznika.
6.Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 10 minut włączam podpiekanie z góry.
Komentarze