Tort można zrobić w wersji lekkiej (sama bita śmietana) jednak w tym przypadku smakuje o niebo lepiej. Raz nie zawsze, a poza tym owoce są-więc wytłumaczenie jest: "troche zdrowiej niż zazwyczaj!" ;)
40 min
Składniki:
Biszkopt : 4 jajka, pół szklanki mąki i pół szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier z prawdziwą wanilią, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa: 400 ml śmietany 36%, 250g serka mascarpone (1 opakowanie), pół szklanki cukru pudru, 7 łyżek likieru malibu, dowolne owoce (u mnie truskawki i mango), wiórki kokosowe - około 300 g
Dekoracja - owoce, wiórki z czekolady, wiórki kokosowe
Tort owocowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ;
Białka ubić na sztywno, gdy będą ubite dodawać po łyżce cukru wciąż miksując. Później dodawać po jednym żółtku, nie przestając miksować.
Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy, mieszać na wolnych obrotach jak najkrócej.
U mnie biszkopt w wersji ciemnej: odjęłam po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej i zastąpiłam dwiema łyżkami kakao.
Masę przelać do formy wyłożonej (tylko spód) papierem do pieczenia ( u mnie tortownica 26cm ), piec 30 minut w temp. 170 stopni. (lub do "suchego patyczka")
2.Owoce kroimy w drobną kosteczkę. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier i serek mascarpone, mieszany z owocami oraz 3 łyżkami likieru malibu i 3 łyżkami wiórek kokosowych (można pominąć).
3.Biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy wodą wymieszaną z 4 łyżkami likieru malibu oraz łyżką soku z cytryny (opcjonalnie). Przekładamy kremem tak, by pozostało go trochę na boki. Dekorujemy wiórkami, owocami, czekoladą.. wedle fantazji.
Komentarze