Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i ubijać je z masą. Przesiać połowę mąki do miski z masą, dodać proszek do pieczenia, sól wymieszać. Przesiać resztę mąki i dobrze wymieszać całość.Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm Piec 15-20 minut w temp 180 stopni. Temperaturę i czas pieczenia każdy powinien indywidualnie ponieważ są różne piekarniki różnie z temp bywa. Pozostawić biszkopt do ostygnięcia. Przekroić na 3 plastry. Robimy masę orzechową Orzechy zalać gorącym mlekiem. Margarynę Kasię utrzeć z cukrem, ucierając dodawać gęstą śmietanę. Dodać zimne orzechy, oczywiście mielone miałam na myśli wymieszać.Nasączyć pierwszy plaster biszkoptu ponczem. Wyłożyć warstwę dżemu. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i smietan FIX i kilkoma kroplami cytryny. Wyłożyć na dżem. Przykryć drugim plastrem biszkoptu. I nasączyć go ponczem. Wyłożyć krem orzechowy Przykryć trzecim plastrem biszkoptu. Rozprowadzić równo polewę kakaową. Tort dookoła obłożyć rurkami waflowymi. Na wierzchu posypać orzechami i zrobić ozdoby z rurek i co tam jeszcze wpadnie w ręce.
Komentarze