tort orzechowy

0 (0 ocen)

pyszny tort na jesienne smutki

Składniki:


  • 200 g margaryny Kasia
    200 g cukru
    4 jaja
    175 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetkera
    szczypta soli
    0,5l śmietany 36 %
    smietan fix Dr Oetkera
    1 szklanka ponczu wiśniowego
    1 szklanka cukru pudru Kupiec
    łuskane orzechy włoskie - duża garść
    rurki waflowe 2 opakowania
    polewa kakaowa Dr Oetkera - 1 opakowanie
    Dżem z czarnych porzeczek - 1 słoik
    śliwka w czekoladzie 1 szt
    masa orzechowa
    1 kostka margaryny Kasia
    3/4 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki orzechów włoskich BackMit
    3 łyżki gęstej śmietany 36%
    1 szklanka gorącego mleka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i ubijać je z masą. Przesiać połowę mąki do miski z masą, dodać proszek do pieczenia, sól wymieszać. Przesiać resztę mąki i dobrze wymieszać całość.Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm Piec 15-20 minut w temp 180 stopni. Temperaturę i czas pieczenia każdy powinien indywidualnie ponieważ są różne piekarniki różnie z temp bywa. Pozostawić biszkopt do ostygnięcia. Przekroić na 3 plastry. Robimy masę orzechową Orzechy zalać gorącym mlekiem. Margarynę Kasię utrzeć z cukrem, ucierając dodawać gęstą śmietanę. Dodać zimne orzechy, oczywiście mielone miałam na myśli wymieszać.Nasączyć pierwszy plaster biszkoptu ponczem. Wyłożyć warstwę dżemu. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i smietan FIX i kilkoma kroplami cytryny. Wyłożyć na dżem. Przykryć drugim plastrem biszkoptu. I nasączyć go ponczem. Wyłożyć krem orzechowy Przykryć trzecim plastrem biszkoptu. Rozprowadzić równo polewę kakaową. Tort dookoła obłożyć rurkami waflowymi. Na wierzchu posypać orzechami i zrobić ozdoby z rurek i co tam jeszcze wpadnie w ręce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować