TORT ANANASOWO KOKOSOWY

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Tort dla ulubieńców ananasowych smakołyków

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT :
    6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanki oleju
    1 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki ciepłej wody
    BLAT KOKOSOWY:
    5 białek
    szczypta soli
    ¾ szklanki cukru
    150 g wiórków kokosowych
    3 płaskie łyżki mąki pszennej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    KREM:
    50g margaryny KASIA
    100g masła
    1 budyń waniliowy bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 żółtek
    ½ szklanki cukru pudru
    2 puszki ananasów w plastrach
    DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
    ½ szklanki wody lub jasnego naparu herbaty
    sok z ½ cytryny
    1 łyżka cukru
    2 łyżki alkoholu (wódka, whisky)

     MASA CUKROWA:
    ok. 80 dag cukru pudru
    50 g glukozy ( w proszku)
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki margaryny Planta
    olejek migdałowy

    DODATKOWO: barwniki spożywcze w proszku rozpuszczone w kilku kroplach wody
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Tort ananasowo kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę,

    pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier

    i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą,

    zmiksować i całość bardzo delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.

    Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić biszkopt, piec 20-25 minut,

    po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. BLAT KOKOSOWY: białka ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec ubijania dosypać cukier,do ubitych białek wsypać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać delikatnie łopatką.
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C, piec 30 minut.
  • 3. KREM: Ananasy odcedzić (sok zachować, będzie potrzebny do ugotowania budyniu), pokroić na drobne kawałki, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.

    Na soku z ananasów ugotować budyń, dodając dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wystudzić, żółtka ubić na parze z cukrem, wystudzić.

    Utrzeć budyń i żółtka z miękkim masłem i Kasią.

    Odłożyć 1/4 część kremu na posmarowanie boków i wierzchu tortu,

    do reszty kremu dodać pokrojone ananasy.

    Biszkopt nasączyć, przełożyć kremem, w środek włożyć wkładkę kokosową.

    Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem.
  • 4. MASA CUKROWA:Zalać żelatynę zimną wodą, odstawić na ok 5 minut.

    Postawić żelatynę nad parą wodną, mieszać aż się rozluźni.

    Wsypać glukozę, uważać żeby papka się nie zagotowała.

    Jeśli się zagotuje należy zacząć od nowa Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia

    zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.

    Wlać olejek migdałowy. Połączyć papkę z cukrem pudrem,

    wyrabiać aż masa będzie plastyczna.

    Cukier puder należy dosypywać stopniowo.

    Jeśli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej.

    Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodaj Plantę.

    Masę zabarwiamy na dowolne kolory, rozpuszczając barwinki spożywcze w proszku w kilku kroplach wody i dekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować