Tort bananowy

4.51 (166 ocen)

Pyszny,bardzo wysoki i kolorowy tort bananowy,zadowoli małego i dużego łasucha:)przepis mam od znajomej-POLECAM:))

Składniki:

  • tortownica o średnicy 24cm

    1 .BISZKOPT JASNY
    3 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mąki

    2 .BISZKOPT CIEMNY
    3 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mąki-od tej porcji odjąć 2 łyżeczki mąki i na to miejsce dodać kakao
    2 łyżeczki kakao

    3. MASA BUDYNIOWA
    4żółtka
    3/4 l mleka
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki maki pszennej
    2 kostki masła
    1,5 łyżki kakao

    4.MASA SEROWA
    4 serki waniliowe homogenizowane Danio
    2 galaretki agrestowe
    1 kg bananów

    5. DODATKOWO
    wiśnie,
    galaretka zielona
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt jasny
    Do białek dać szczyptę soli i ubić na sztywno,żółtka utrzeć z cukrem i delikatnie wymieszać z pianą,stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem,mieszać delikatnie łyżką.tortownice wysmarowac tłuszczem i posypać bułką tartą,piec 30-40min w 180*

    2. Biszkopt ciemny zrobić tak samo, i upiec.

    3.w jednej szkl mleka rozrobić mąki i żółtka,reszte mleka zagotować z cukrami,ugotować budyń,wystudzić.Masła utrzeć,dodac budyń i utrzeć na krem.Podzielić na dwie cęsci ,do jednej dodać kakao.

    4.galaretki rozpuścić w 3 szkl gotujacej wody,ostudzić,zastygającą galaretke rozmieszac z serkami.

    W tortownicy zrobić obwódkę np.z tektury,w celu podniesienia brzegów.
    biszkopty nasączyć herbatą.
    Na spód dać jasny biszkopt,na to ciemną masę budyniową.
    Banany obrać,każdy podzielić na pół
    W ciemnym biszkopcie wyciąć kieliszkiem tyle kółek ile mamy połówek bananów.
    Położyć ciemny biszkopt z dziurkami na ciemnej masie budyniowej i powkładać w dziurki banany ,na stojąco.Zalać to masą serową,i poukładć wycięte krążki ciemnego ciasta,lekko dociskając.Na to wyłożyć masę budyniową jasną,poukładać np. wiśnie i zalać galaretką zieloną (ja zalałam czerwoną)

Porady

wierzch można dowolnie dekorować

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować