1.1. Biszkopt jasny
Do białek dać szczyptę soli i ubić na sztywno,żółtka utrzeć z cukrem i delikatnie wymieszać z pianą,stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem,mieszać delikatnie łyżką.tortownice wysmarowac tłuszczem i posypać bułką tartą,piec 30-40min w 180*
2. Biszkopt ciemny zrobić tak samo, i upiec.
3.w jednej szkl mleka rozrobić mąki i żółtka,reszte mleka zagotować z cukrami,ugotować budyń,wystudzić.Masła utrzeć,dodac budyń i utrzeć na krem.Podzielić na dwie cęsci ,do jednej dodać kakao.
4.galaretki rozpuścić w 3 szkl gotujacej wody,ostudzić,zastygającą galaretke rozmieszac z serkami.
W tortownicy zrobić obwódkę np.z tektury,w celu podniesienia brzegów.
biszkopty nasączyć herbatą.
Na spód dać jasny biszkopt,na to ciemną masę budyniową.
Banany obrać,każdy podzielić na pół
W ciemnym biszkopcie wyciąć kieliszkiem tyle kółek ile mamy połówek bananów.
Położyć ciemny biszkopt z dziurkami na ciemnej masie budyniowej i powkładać w dziurki banany ,na stojąco.Zalać to masą serową,i poukładć wycięte krążki ciemnego ciasta,lekko dociskając.Na to wyłożyć masę budyniową jasną,poukładać np. wiśnie i zalać galaretką zieloną (ja zalałam czerwoną)
Komentarze