Tort bezowy na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namalować formę serca, wyciąć i odrysować na papierze w dwóch blaszkach, takie cztery. 20x18
2.Białka ubić ze szczyptą soli, potem porcjami cukru.Orzechy i migdały wymieszać z mąką i mikserem na małych obrotach wkręcić. Podzielić na 4 części i każdą rozsmarować na zaznaczonych formach.
3.Piec nagrzać do 140 * i włożyć obie blaszki do piekarnika. Piec z termoobiegiem 45 min.
4.Blaszkę przykryć, ręcznikiem papierowym i trochę większą deską i obrócić. Delikatnie zdjąć papier
5.Blaty odkładać do wystygnięcia.
6.Połamaną czekoladę wraz ze śmietanką i masłem roztopić nad parą. Posmarować bezowe serca.
7.krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.
Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami dwa serki i miksować.Na koniec wlewać żelatynę i zmiksować krótko. Krem podzielić na dwie części.
Jedną posmarować blat bezowy.
8.Przykryć drugim blatem.
9.Rozsmarować resztę kremu.
10.Ułożyć trzeci blat.
11.Krem 2, wykonać jak 1, z tym że zamiast serka waniliowego, damy jogurt grecki. Podzielić na dwie części i jedną posmarować na trzecim blacie.
12.Przykryć czwartym i posmarować resztą kremu.Schłodzić.
13.Z masy cukrowej wykroić małe serduszka.
14.Czekoladę roztopić nad parą. Za pomocą papierowego rożka, rozprowadzić na silikonowych foremkach.Schłodzić.
Komentarze