Tort cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę miksujemy z powidłami, dodajemy jajka i cukier. Mieszając, wlewamy mleko i wsypujemy przesianą mąkę z sodą. Dodajemy kakao i cynamon, mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 24 cm. Pieczemy 40 minut w temp. 160 °C. Studzimy i przekrawamy na 3 placki.
2.Krem: szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozpuszczamy proszek budyniowy. Wlewamy do wrzącego mleka i mieszając, gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce budyniu, a następnie wlewamy sok z cytryny i rum. Dokładnie mieszamy.
3.Dwa placki smarujemy dżemem, a następnie masą budyniową. Układamy jeden na drugim. Przykrywamy 3. plackiem, smarujemy dżemem. Schładzamy kilka godzin.
Komentarze