Ciasto ( robić z 1,5 porcji )
- 35 dag mąki pszennej
- 35 dag margaryny
- 35 dag cukru
- 6 jajek
- cukier waniliowy
- skórka starta z cytryny
- sok z cytryny
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Tort cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę roztopić i przestudzić. Białka ubić z cukrem dodać żółtka cukier waniliowy.
Do ubitych jaj dodać mąkę z proszkiem do pieczenia skórkę cytrynowa i sok z cytryny, roztopioną margarynę i wymieszać.
Ciasto rozlać do dwóch rozmiarów tortownicy
( u mnie były 20 cm i 26cm)
Piec w temperaturze 180 przez 30-40 minut
Po upieczeniu przeciąć na 2 części
2.Masa:
Odlać 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotować.
Do zagotowanego mleka dodać cukier i margarynę.
Mąkę ziemniaczana i pszenna rozpuścić w 1/2 szklanki mleka wlać do gorącej masy.
Masę zagotować i gorącą jeszcze przełożyć placki
3.Przełożenie ciasta
Większy blat ciasta posmarować masą przykryć drugim odstawić do zastygnięcia masy. To samo zrobić z mniejszymi blatami ciasta.
Gdy masy zastygną położyć mniejszy blat ciasta na duży.Następnie gotowa masa cukrowa niebieska obłożyć tort zrobić dekoracje z zielonej masy rozłożyć figurki.
Komentarze