Tort czekoladowo- bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1. Oddziel białka od żółtek i ubij je z dodatkiem soli na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier.
2. Żółtka ubij na puszysta masę z cukrem waniliowym
3. Wszystkie składniki polacz delikatnie ze sobą. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem i piecz biszkopt 25-30min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
4. Wszystkie składniki an poncz połącz ze sobą
5. Do miseczki przełóż poruszona czekoladę. Dodaj do niej ok. 70min śmietany. Rozpuść czekoladę ze śmietaną w mikrofalówce ( Mieszając co ok. 10s) lub w kąpieli wodnej ( mieszając ciągle) . Pamiętaj, że czekolada to delikatny produkt i nie można jej przegrzać. Pozostaw do ostygnięcia.
6. Pozostałą śmietanę dokładnie ubij. Pod koniec dodaj kakao i rozpuszczoną czekoladę.
7. Banany pokrój w drobną kosteczkę. Odłóż ok. 2/3 masy i dodaj do niej pokrojone banany.
8. Biszkopt przekrój na 3 części. Pierwsza cześć przełóż na paterę, nasącz ponczem i przesmaruj połowa kremu z bananami. Połóż na niej następną część biszkoptu i powtórz czynność. Przykryj ostatnią częścią biszkoptu i nasącz go. Całość obóz kremem bez bananów. Udekoruj wedle gustu.
Komentarze