krem serowy z gorzką czekoladą:
-1 kg. sera z wiaderka
-250 ml. śmietanki 30 %
-120 g. cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-30 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
-1 gorzka czekolada
krem malinowy
-300 g.malin(można mrożonych)
-1 szklanka cukru
-1 szklanka wody do truskawek
-1 budyń malinowy
-1 szklanka wody do budyniu
-1 galaretka malinowa
krem truflowy:
-330 ml. śmietanki 30 %
-500 g. czekoladek-Trufle z rodzynkami i rumem
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-2 jogurty grecki-po 250 g.
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki gorącej wody
obłożenie tortu:
-500 ml. śmietanki 30 %
-1 krem czekoladowy do tortów-suchy
-1/2 kremy waniliowego do tortów-suchego
Tort dla zasłużonego emeryta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
Następne upiec tak samo.
2.Na spód blaszki z zabezpieczonymi bokami, ułożyć jasny biszkopt.
3.krem serowy z gorzką czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami ser i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
4.masa malinowa-Maliny wraz z cukrem i 1 szklanką wody, pogotować do rozgotowania. Przetrzeć przez sito nylonowe.Zagotować ponownie i ugotować budyń, rozmieszany z drugą szklanką wody. Odstawić z palnika i zaraz domieszać galaretkę.Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać do tortownicy, na krem serowy.
5.Przykryć biszkoptem różowym.
6.krem truflowy-Czekoladki roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego. Śmietankę truflową ubić z fixem, potem jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na różowy biszkopt.
7.Rozsypać odsączone drylowane wiśnie.
8.Przykryć ciemnym biszkoptem i schłodzić.
9.Na samych krawędziach,ok 2 cm. ułożyć pasy folii.Na całość ułożyć papierowe serwetki, prostokątne.Przykryć tacą i obrócić tort''do góry nogami''.Zdjąć blaszkę i zabezpieczenia.
10.obłożenie tortu-Na śmietance ubić kremy do tortów. Posmarować cały tort. Skręcić ręcznik papierowy ''w maczaka'' i poklepać cały tort.
11.róże-mleko suche wymieszać z pudrem i paroma łyżkami mleka w płynie i olejkiem. Zagnieść i formować różyczki.
12.rozetki-Na rozetki, zmiksować śmietankę z kremem. Przełożyć do woreczka cukierniczego z odpowiednią tylką i zrobić rozetki.Ułożyć różyczki z mleka w proszku i ozdoby czekoladowe.
Komentarze