Tort Gruszkowy z masą serową jest delikatny o lekkiej konsystencji, ale wyraźnym smaku.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
Biszkopty:
6 jajka – osobno żółtka i białka
200 g drobnego cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
75 g mąki ziemniaczanej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa gruszkowa:
ok. 120 g cukru
1,5 kg miękkich gruszek
500 ml białego wina lub vermutu
8 łyżeczek żelatyny
Krem budyniowo maślany:
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
3 łyżki cukru
125 g miękkiego masła lub margaryny
Do nasączenia:
¼ szklanki wody
¼ szklanki vermutu
1 łyżka cukru
Masa twarogowa:
1 kg serka twarogowego (w wiadereczku z Biedronki)
1 cytryna
250g cukru pudru
4 łyżki białego wina lub vermutu
8 łyżeczek żelatyny
500 ml śmietanki kremówki 30% (ja miałam 2 x 330 ml)
Wierzch i boki:
500 ml śmietany kremówki 36 %
2 łyżki cukru pudru
żółty barwnik
paczka kolorowych drażetek
cukrowe motylki, cukrowe perełki do ozdoby
Tort gruszkowy z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę
cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. W drugiej misce
żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Do białek
dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką. Obie mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać je na masę. Wymieszać delikatnie
łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownic: jednej o średnicy 25-26cm a drugiej
18-19 cm wyłożonych papierem do pieczenia na dnie, a boki smarujemy
margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wyrównać i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji
góra-dół 180oC). Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z
piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt
raz przekroić w poziomie, otrzymamy więc po 2 krążki ciasta na
formę.
Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy (zamknąć
obręcz).
Do nasączenia:
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać , do momentu rozpuszczenia się
cukru.
Połową gotowego ponczu nasączyć ciasto w tortownicy.
2.Krem budyniowo maślany:
W ¼ szklanki melka rozpuszczam budyń, resztę mleka podgrzewam w
rondelku
razem z cukrem. Gdy mleko się zagotuje dodaję rozpuszczony budyń i
gotuję do uzyskania gęstej masy, cały czas mieszając. Odstawiamy do
wystygnięcia. Ostudzony budyń miksujemy z miękkim masłem lub
margaryną
(dodając po łyżce do masła) do czasu uzyskania puszystego kremu.
Kremem smarujemy blaty biszkoptowe.
Masa gruszkowa:
Do rondelka wlać 250ml wody, dodać przyprawy i cukier, gotować przez
około 10 minut. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na
kawałki. Gruszki włożyć do garnka, dodać wino i cukier, gotować
całość ok. 10 min aż gruszki zmiękną. Gruszki odcedzić zachowując
wywar. Dodać do niego 8 łyżeczek żelatyny i mieszać, aż się
rozpuści. Wywar z żelatyną dodać z powrotem do gruszek wymieszać i
odstawić do wystygnięcia. Gdy masa zacznie tężeć, rozprowadzić ją
na wierzchu ciasta w tortownicach i wstawić do lodówki do całkowitego
stężenia galaretki.
3.Masa twarogowa:
Żelatynę przesypać do rondelka i zalać około 1/3 szklanki zimnej
wody,
odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać cały
czas
mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. Ser krótko utrzeć z
cukrem pudrem , 4 łyżkami wina, skórką startą z 1 cytryny oraz
wyciśniętym sokiem. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy
serowej i wymieszać. Rozmieszaną, żelatynę dodać do pozostałej masy
serowej i dokładnie wymieszać mikserem. Śmietankę kremówkę ubić na
sztywno i dodać ją do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.
Gotową masę twarogową wyłożyć na gruszki w tortownicy. Drugi
krążek
ciasta nasączyć i stroną nasączaną ułożyć go na wierzchu ciasta w
tortownicy. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na
całą noc.
4.Wierzch i boki:
Torty wyjąć ostrożnie z tortownicy i położyć mniejsze ciasto na
większym. Ubić 500g śmietanki kremówki z cukrem pudrem, dodać trochę
barwnika i posmarować nią wierzch i boki tortu. Na wierzchu tortu i
bokach poukładać z drażetek kolorowe kwiatki, a pomiędzy nimi
przykleić motylki. Górne piętro tortu przyozdobiłam po obwodzie
cukrowymi koralikami. Tort przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Komentarze