ciasto czekoladowe białe-a'la spód bułki :
-30 g. masła
-3/4 białej czekolada z 100 g.
-3 jajek
-50 g. cukru pudru
-30 g. mąki tortowej
-30 g. mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do piecz.
ciasto czekoladowe ciemne-a'la kotlet :
-30 g. masła
-3/4 gorzkiej czekolady z 100 g.
-3 jajek
-80 g. cukru pudru
-30 g. mąki tortowej
-30 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-1 płaska łyżeczka proszku do piecz.
biszkopt jasny-a'la góra bułki:
-3 jajka
-80 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
-1/2 l.mleka
-1 budyń waniliowy z cukrem
-1 łyżka mąki tortowej
-2 żółtka
-200 g. miękkiego masła
-100 g. margaryny Palma
-1 biała czekolada-100 g.
dekoracje z masy plastycznej:
-500 g. cukru pudru
-100 g. glukozy, w proszku
-4 łyżeczki żelatyny
-70 ml. wody
-trochę olejku pomarańczowego
-barwniki jadalne w proszku-zielony, beżowy,pomarańczowy i czerwony
Tort hamburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować tortownicę i metalową miskę też 25 cm. Ja posłużyłam się patelnią z odkręconą rączką.
2.ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.
Piec w 175* ok.25-30 min.
Drugi placek upiec taki sam,w tej samej tortownicy.
====================
biszkopt- Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do miski 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
3.Na tacy ułożyć jasne ciasto czekoladowe.
4.masa budyniowa-Budyń rozmieszać z żółtkiem, mąką i z pół szklanki mleka.Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Od czasu do czasu mieszać do przestygnięcia.Albo przykryć ściśle folią spożywczą, do wystygnięcia.Czekoladę roztopić z 50 g. masła i ostudzić. Resztę masła i margarynę zmiksować na puch i dodawać po łyżce budyniu.Na koniec zmiksować z czekoladą. 1/2 kremu, przełożyć do woreczka cukierniczego bez ozdobnej końcówki.Masę wycisnąć spiralnie na cieście na paterze.Delikatnie rozsmarować nie psując boków masy.
5.Ułożyć a'la sałatę.
6.Przykryć a'la kotletem.
7.Resztę masy podobnie jak poprzednio wycisnąć i rozsmarować na torcie.
11.ozdoby-Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała.Przesiać cukier puder.Do napęczniałej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać na cukru pudru i zacząć mieszać łyżką, zagarniając puder. Dodać kilka kropli olejku. Wyrabiać masę jak plastelinę. Podzielić na porcje i zafarbować na dany kolor.Trzymać w woreczku foliowym, albo zamkniętym pojemniku. Brać po kawałku, wałkować w miarę potrzeby podsypywać pudrem.Wykrawać odpowiednie kształty, imitujące dodatki do hamburgera.Sałatę wykrawać nożem, pomidor- szklanką, jajko -szklanką i literatką,ser-nożem i naparstkiem.Układać na odwróconej tortownicy do zastygnięcia.Ozdoby można zrobić dzień wcześniej.
Komentarze