Tort serowy z niespodzianką w środku.Tort z ciastem czekoladowym, ozdobiony rozetkami.Piekłam dwa identyczne torty dla Katarzyn w rodzinie.
2 godz.
Składniki:
Skład na 1 tort.
ciasto czekoladowe :
-100 g. masła
-100 g.czekolady mlecznej, można innej
-3 jajka
-70 g. cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-130 g. mąki tortowej
-1,5 łyżeczki proszku do piecz.
mus z czarnej porzeczki
wkładka truskawkowa:
-250 g. truskawek, mogą być mrożone
-1/2 szklanki cukru
-1 szklanka wody
-1 budyń truskawkowy, może być biały
-1 galaretka truskawkowa
masa serowa z czekoladą
-1 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 śmietan-fix
-1 jogurtu greckiego-250 g.
-120 g. cukru pudru
-1 czekolada gorzka
-30 g.żelatyny
-3/4 szklanki wody
polewa czekoladowa:
-60 g. margaryny
-2 łyżki cukru pudru
-1 łyżka kakao
-2 łyżki wody
-1/2 łyżki żelatyny
-ok.1 łyżki gorącej wody
-2,5 łyżek kwaśnej śmietany
rozetki:
-125 ml. śmietanki 30 %
-1/2 kremu tiramisu do tortów w proszku
Tort imieninowy ''kasia'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na spodzie. Piec w 175* ok.30-35 min.Po przestygnięciu, odkroić górę ciasta a dół włożyć z powrotem do tortownicy, zabezpieczając boki.
2.Posmarować paroma łyżkami musu z porzeczki, albo jakąś marmoladą.
3.wkładka truskawkowa-Do truskawek wlać pół szklanki wody i rozgotować. Przetrzeć przez sito i wstawić ponownie na piec. W drugiej połówce wody, rozmieszać budyń i wlać do truskawek, gotując budyń. Odstawić z pieca i zaraz wsypać suchą galaretkę, dokładnie mieszając. Przelać do miseczki, ostudzić i schłodzić w lodówce.Zastygniętą wkładkę obkroić i obrócić na ciasto w tortownicy.
4.masa serowa z czekoladą-Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Miksując dodawać porcjami ser i jogurt.Na koniec dolewać żelatynę, cały czas miksując, ale już nie za długo.Dodać startą czekoladę,szybko wymieszać. Wlać do tortownicy.
5.Położyć górę z ciasta i schłodzić.
6.Zdjąć obręcz z tortownicy. Tort ułożyć na paterze.
7.polewa-Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę ,wymieszać i polać górę tortu.Można szpatułką zrobić wzorek.
8.rozetki- Zmiksować suchy krem ze śmietanką.Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki wokół tortu.Na środek posypać maczkiem cukierniczym.
Komentarze