Tort jabłkowo - orzechowy "piesek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec dwa biszkopty jasne z 6 jajek w formie 25/35 cm (tułów pieska) i jeden w szklanej misce wyłożonej folią aluminiową z 4 - 5 jajek (to będzie głowa pieska).
2.Masa orzechowa:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Słodką śmietankę 30-kę wlać do garnka, podgrzać. Do gotującej śmietanki wlać masę jajeczną, zamieszać, następnie wrzucić orzechy. Gotować przez 3 minuty, potem zostawić do ostudzenia. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnej masy orzechowej ciągle mieszając.
3.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczach. Masło roztopić, dodać jabłka, wymieszać i chwilę smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać suche galaretki, wmieszać i smażyć kilka minut bez przykrycia.
4.Wykonanie:
Dwa biszkopty z formy, przekroić wzdłuż na pół, położyć jeden na drugim i wyciąć z nich kształt tułowia (jeden na dole zostawić większy żeby lepiej było umieścić głowę). Każdy nasączyć. Resztki zostawić na ogon i uszy.
5.Z biszkoptu pieczonego w misce, uformować kształt głowy.
6.Przełożenie (tułów):
Biszkopt - dżem porzeczkowy - 1/2 masy orzechowej - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - dżem porzeczkowy - 1/2 masy orzechowej - biszkopt.
7.Na przełożonym tułowiu umieścić głowę, dołożyć ogon i uszy. Całość pokryć masą budyniową i udekorować.
8.Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej części roztrzepać budyń. Połączyć z gotującym się mlekiem. Ugotować budyń. Masło utrzeć na puszystą masę i połączyć z przestudzonym budyniem. Masę budyniową podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Komentarze