SKŁADNIKI NA BISZKOPT
7 jajek
24 dag cukru
24 dag mąki
2 łyżeczki pr. do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ
1 i 1/2 masła
1 litr jagód
1 szkl. cukru pudru
1 kieliszek alkoholu
DODATKOWO
2 galaretki czerwone
1.PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno, dodać cukier i powoli dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dajemy mąkę z proszkiem,Pieczemy w średniej tortownicy.Studzimy.
Biszkopt zimny kroimy robiąc 3-4 krążki.
PRZYGOTOWANIE MASY
Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem,,powoli dodajemy jagody, wcześniej opłukane i wysuszone.Dajemy tyle ile masło przyjmie..Garść jagód zostawiamy na wierzch tortu.Na końcu wlewamy alkohol.Gotową masą przekładamy krążki ciasta.
Galaretki ropuszczamy w 2 szkl.wody,gdy zaczynają tezec zalewamy powoli wierzch tortu..
Porady
Tort można nasączyć alkoholem.
Do masy powoli dajemy jagody,aby masa nie zwarzyla sie
Komentarze