TORT JAGODOWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny torcik jagodowy.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT
    7 jajek
    24 dag cukru
    24 dag mąki
    2 łyżeczki pr. do pieczenia
    SKŁADNIKI NA MASĘ
    1 i 1/2 masła
    1 litr jagód
    1 szkl. cukru pudru
    1 kieliszek alkoholu
    DODATKOWO
    2 galaretki czerwone

Tort jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
    Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno, dodać cukier i powoli dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dajemy mąkę z proszkiem,Pieczemy w średniej tortownicy.Studzimy.
    Biszkopt zimny kroimy robiąc 3-4 krążki.
    PRZYGOTOWANIE MASY
    Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem,,powoli dodajemy jagody, wcześniej opłukane i wysuszone.Dajemy tyle ile masło przyjmie..Garść jagód zostawiamy na wierzch tortu.Na końcu wlewamy alkohol.Gotową masą przekładamy krążki ciasta.
    Galaretki ropuszczamy w 2 szkl.wody,gdy zaczynają tezec zalewamy powoli wierzch tortu..

Porady

Tort można nasączyć alkoholem. Do masy powoli dajemy jagody,aby masa nie zwarzyla sie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy