Tort jagodowy z owocami lata

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bajecznie kolorowy, pachnący latem, kremowy i rozpływający się w ustach tort jagodowy to prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 dużych jajek (klasy L lub XL 1 szt o wadze ok. 70 g)
    1 niepełna szklanka (200g) cukru
    1 szklanka (150 g) mąki tortowej
    1/2 szklanki (100g) mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    szczypta soli
    Krem jagodowy:
    700 ml śmietany 30%
    250 g sera mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    2 opakowania śmietan fixu
    90 g białej czekolady
    250 g jagód
    1 łyżka żelatyny
    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii
    Dodatkowo:
    100 g malin
    100 g truskawek
    100 g jagód
    100 g czereśni
    1 łyżka posiekanej białej czekolady
    1 łyżka posiekanej gorzkiej czekolady
    listki mięty (do dekoracji)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort jagodowy z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Białka oddzielić od żółtek.
    Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Krem jagodowy: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Jagody zblendować, do jagód dodać żelatynę i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić do temp. pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać rozpuszczoną czekoladę i jagody z żelatyną. Zmiksować do połączenia się składników.
  • 3. Wykończenie: Blat biszkoptowy nasączyć ponczem. Krem podzielić na 3 porcje. Rozsmarować 1 porcję kremu jagodowego. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem i wysmarować kolejną porcją kremu. Przykryć trzecim blatem, lekko go nasączając. Ostatnią porcją kremu wysmarować wierzch i boki tortu. Owoce umyć i osuszyć. Z truskawek usunąć szypułki, z czereśni pestki. Tort udekorować owocami, posypać czekoladami i ozdobić listkami świeżej mięty. Tort wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować