Tort jagodowo cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1. Żółtka oddziel od białek. Składniki suche, czyli: mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj w misce. Mikserem utrzyj żółtka z łyżką cukru. Nie przerywając miksowania dodawaj po łyżce masła. Następnie, również po łyżce dodaj składniki suche. Potem cukier waniliowy i skórkę z cytryny.
2. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy maślanej dodawaj ubite białka i delikatnie łyżką wmieszaj pianę w masę.
3. Tortownicę wysmaruj masłem. Wlej ciasto, wyrównaj. Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok 35-40 minut. Wyciągnij ciasto z pieca i zaczekaj aż wystygnie w foremce.
4. Śmietanę ubij na sztywno, następnie podczas miksowania dodawaj po łyżce mascarpone a następnie cukier. Na koniec połącz krem z pokrojoną wcześniej galaretką i kilkoma łyżkami dżemu jagodowego.
5. Biszkopt przekrój na dwa kręgi. Pierwszy blat ułóż na paterze i nasącz herbatą. Posmaruj 1/2 kremu. Połóż drugi blat i ponownie nasącz herbatą posmaruj pozostałą częścią kremu. Na wierzch ułóż resztę galaretki i jagody do dekoracji. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Porady
Jeśli użyjesz mniejszej formy (ok20cm), przekrój wtedy placek na 3 kręgi.
Komentarze