1.ciasto biszkoptowe:
pieczemy jeden biszkopt z 4 jaj,przekrajamy na pół,górną część zostawiamy na przykrycie,a z dolnej wykrajamy formę,która nada kształt.
Drugi biszkopt pieczemy z ośmiu jaj i też skrajamy górę,a resztę kroimy w paski.
Galaretki rozpuszczamy i wylewamy na talerz głęboki,tak żeby można było wycinać paski.
MASA:
Gotujemy budyń,łączymy z margaryną.
Na wyciętą formę smarujemy masę i kładziemy paskami biszkopt,potem galaretką przykrywamy znowu masą i tam gdzie galaretka idzie biszkopt i robimy tzw. szachownicę,na koniec smarujemy masą i przykrywamy cieniutkim biszkoptem,który poprzednio skrajaliśmy .
Uciskamy wszystko aby nadać kształt,polewamy polewą i utykamy ryżem prażonym,z moreli i śliwek dekorujemy pyszczek.
Wierzch możemy udekorować grzybkami.
Komentarze