Tort kanapkowy rybny z wędzonej ryby

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Tort wytrawny w formie dużej kanapki czemu nie. Zachwycimy nim gości i rodzinę. Polecam jako przekąskę w innym wydaniu. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Dekoracje można zrobić dowolne.

  • 6 godz.

Składniki:

  • przepis na chleb:

    500 g mąki pszennej typ 650
    2 łyżki mąki żytniej 720
    2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    2 dkg drożdży
    1 łyżeczka soli
    szczypta cukru
    1 i 1/2 szklanka letniej wody
    5 łyżek oleju rzepakowego wielkopolskiego




    pasta rybna:
    40 dkg ryby wędzonej
    1 cebula biała
    2 jajka
    sól, pieprz
    1 łyżka majonezu
    natka pietruszki

    pasta z pomidorów
    1 słoiczek pomidorów suszonych
    1/3 szklanki oleju z pomidorów
    20 dkg nasion słonecznika
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

    pozostałe:
    300 g serka śmietankowego
    majonez
    100 g łososia wędzonego
    4 pomidorki koktajlowe
    1 ogórek zielony
    5 oliwek czarnych
    kawałek papryczki chili
    kawałek żółtej papryki
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Torty Ryba Przystawki Pasty

Tort kanapkowy rybny z wędzonej ryby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na chleb wyrośnięte przed pieczeniem 1. Chleb:
    Bo miski przekładam drożdże, dodaje wodę letnią 1/3 szklanki, dodaję dwie łyżki mąki pszennej, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę resztę, sól, olej i zarabiam ciasto mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto zagniatam, formuję okrągły bochenek, wkładam do formy i odstawiam na 30 minut kolejne do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni, wkładam chleb na 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę na 160 stopni i piekę jeszcze 35 minut.
  • chleb upieczony ścięta góra 2. Po upieczeniu wyjmuję chleb z piekarnika i z formy, spryskuję go wodą zimną, nakrywam ściereczką i ustawiam na kratce do przestygnięcia.Chleb upiekłam dzień wcześniej.
  • słonecznik odsączony z wody na sitku 3. Pasta pomidorowa:
    Słonecznik przesypuję do miski, zalewam zimną przegotowaną wodą i odstawiam na 3 godziny do napęcznienia. Pastę dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Słonecznik przekładam na sitko do odsączenia.Przekładam go do miski, dodaję pomidory suszone, czosnek, sól, pieprz, olej i miksuję blenderem.
  • jajka, ryba, majonez przyprawy 4. Pasta rybna:
    Rybę obieram, przekładam do miski, dodaję pokrojoną drobno cebulę, natkę, jajka ugotowane na twardo, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem.
  • chleb posmarowany pastą słonecznikową 5. Z chleba odkrawam górną cześć którą można zjeść. Kroję go na trzy blaty. Dolny smaruję pastą pomidorową.
  • kolejna warstwa tortu posmarowana pastą rybną 6. następny blat chleba smaruję pastą rybną. Górny blat smaruję połową serka śmietankowego. Boki smaruję majonezem.Ogórka zielonego kroję na plastry i obkładam nimi boku tortu. Resztę serka wyciskam szprycą, z łososia formuję kwiatki, dekoruję pomidorkami , oliwkami, papryczką, natką pietruszki. Tort kanapkowy schładzam w lodówce co najmniej trzy godziny.

Porady

Chleb dobrze jest upiec dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryby Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort kanapkowy rybny

To może cię zainteresować