1.Ubijamy żółtka z cukrem puderem (80gram) delikatnie podgrzewając masę w cooking chefie. Wymieszać ubite żółtka z pianą z białek (ubitej z 40 g cukru pudru) następnie stopniowo dodać wymieszane i przesiane mąki oraz przyprawy. Upiec 3 biszkopty o średnicy 26 cm i wysokości około 1 cm w temp. 220ºC przez ok. 10 minut.
2.Wymieszać 500 g syropu cukrowego 1:1,1 g esencji wanilii, 1 g mielonego cynamonu
3.Zagotować (do temp. 121ºC): 40 g wody z 110 g cukru. Następnie należy zaparzyć syropem pianę ubitą z 160 g jaj.
4.Należy dokładnie to wszystko ubić. W trakcie ubijania masę ponownie podgrzewamy w Cooking chefie do temp. 40*C. Ubijamy do wychłodzenia.
5.Następnie dodajemy czekoladę z masłem do zaparzonej piany z jaj. Dokładnie mieszamy (w Cooking Chefie, na wolnych obrotach).
6.Na koniec dodajemy 250 g bitej śmietanki (36%).
7.Aby przygotować glasaż do oblania tortu należy zagotować śmietanę z masłem i gorącą zalewamy pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
8.Na koniec składamy tort na przemian – biszkopt / mus i oblewamy glasażem czekoladowym.
Komentarze