Tort Korzenny

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Trudny

elegancki torcik o smaku czekoladowym z nutką przypraw korzennych - idealny na jesienne wieczory

  • Dla 5 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - żółtko jajka: 80 gramów
    - cukier puder: 120 gramów
    - białko jajka: 100 gramów
    - mąka ziemniaczana: 65 gramów
    - mąka przenna: 50 gramów
    - mączki migdałowej: 35 gramów
    - mielone przyprawy korzenne (cynamon, goździki, imbir): 10 gramów
    PONCZ:
    - syrop cukrowy: 500 gramów
    - esencja waniliowa: 1 gram
    - mielony cnamon: 1 gram
    MUS CZEKOLADOWY:
    - woda: 40 gramów
    - cukrier: 110 gramów
    - jajka: 160 gramów
    - ciemna czekolada: 125 gramów
    - masło: 50 gramów
    - biała śmietanka 36%: 250 gramów
    GLASAż CZEKOLADOWY DO OBLEWANIA TORTU:
    - czekolada deserowa: 500 gramów
    - śmietana kremówka: 280 gramów
    - masło: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy żółtka z cukrem puderem (80gram) delikatnie podgrzewając masę w cooking chefie. Wymieszać ubite żółtka z pianą z białek (ubitej z 40 g cukru pudru) następnie stopniowo dodać wymieszane i przesiane mąki oraz przyprawy. Upiec 3 biszkopty o średnicy 26 cm i wysokości około 1 cm w temp. 220ºC przez ok. 10 minut.
  • 2. Wymieszać 500 g syropu cukrowego 1:1,1 g esencji wanilii, 1 g mielonego cynamonu
  • 3. Zagotować (do temp. 121ºC): 40 g wody z 110 g cukru. Następnie należy zaparzyć syropem pianę ubitą z 160 g jaj.
  • 4. Należy dokładnie to wszystko ubić. W trakcie ubijania masę ponownie podgrzewamy w Cooking chefie do temp. 40*C. Ubijamy do wychłodzenia.
  • 5. Następnie dodajemy czekoladę z masłem do zaparzonej piany z jaj. Dokładnie mieszamy (w Cooking Chefie, na wolnych obrotach).
  • 6. Na koniec dodajemy 250 g bitej śmietanki (36%).
  • 7. Aby przygotować glasaż do oblania tortu należy zagotować śmietanę z masłem i gorącą zalewamy pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 8. Na koniec składamy tort na przemian – biszkopt / mus i oblewamy glasażem czekoladowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada deserowa Goździki Imbir Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować