Tort lalka śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Żółtka odzielić od białek. Mąki przesiać obie z proszkiem do pieczenia.
2.Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać.
3.Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku i ocet, dokładnie zmiksować.
4.Do gotowej masy przesiać wymieszane mąki, ostrożnie wymieszać.
5.Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, oraz formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką.
6.Wylać ciasto do tortownicy i do formy na babkę.
7.Wstawić obie formy do piekarnika i piec przez ok.35 minut w 175 stop. Upieczone ciasta wyjąć , ostudzić i obydwa przekroić tak by wyszło z każdego ciasta po 3 blaty.
8.PONCZ
Do wody gotowanej dodać herbatę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, ostudzić.
9.KREM
Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno.
10.PRZEŁOŻENIE TORTU
Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem.
11.Następnie posmarować dżemem i porcja kremu, dobrze rozsmarować.
12.Przykryć drugim blatem biszkopta i znów dobrze nasączyć ponczem, dżem i krem.
Nałożyć ostatni biszkopt.
13.Za pomocą noża wyciąć dziurkę na lalkę, wyjąć ciasto ze środka.
14.Postąpić tak samo z ciastem i masami z foremki z babki.
15. Gdy mamy już wszystkie części ciasta położone i przełożone kremem i dżemem, to górną część delikatnie ścinamy.
16.W środek wkładamy lalkę owiniętą do połowy w folię spożywczą .
17.Całość smarujemy kremem śmietankowym.
18.Odłożyć cześć kremu do innej miski, dodać kilka kropel barwnika czerwonego, zmiksować.
19.Udekorować za pomocą szprycy do tortów, sukienkę z przodu , wstawkę z kremu białego a boki i tył z kremu różowego oraz perełkami srebrnymi.
Porady
Ja do tortów używam śmietany kremówki 36% Puratos. Śmietana ta nie potrzebuje żadnych dodatków, bez śmietan fix, czy też innych .
Komentarze