Uwielbiam połączenia kokosu, śmietanki i ananasa, właśnie tak powstał śnieżny TORT PINACOLADA, Ten tort jest w stanie rozgrzać w najbardziej srogą zimę każde zmarznięte serce.
4.5 (194 ocen)
Porady
Podstawowe rodzaje ciasta biszkoptowego: Biszkopt na ciastka i rolady- lekkie ciasto biszkoptowe bez tłuszczu: 6 jajek, 180 g cukru, 180 g mąki Żółtka ubijamy z jedną trzecią cukru na gładką masę, a białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę, obie masy ostrożne łączymy i stopniowo wsypujemy do nich przesianą mąkę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 15 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Nie pieczemy zbyt długo, by się nie przesuszyło, bo wtedy będzie się łamać. Po upieczeniu ciasto przekładamy na papierowe ręczniki obficie posypane cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Po ostygnięci napełniamy kremem, dżemem lub bitą śmietaną. Ciężkie ciasto biszkoptowe Żółtka ubijamy z częścią cukru i stopniowo dodajemy olej lub masło, margarynę... Z białek i reszty cukru ubijamy sztywną pianę, ostrożnie ją mieszamy z masą z żółtek. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę.
Komentarze