Tort prostokątny z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i rozmieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać stopniowo żółtka i ubić. Przesiewać do ubitych jajek,mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej.Za długo nie mieszać, żeby nie opadło.Wylać do blaszki 30x40. wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.25 min. w 175*.
Drygi biszkopt wykonać jak pierwszy, z tym że po przestygnięciu, go przekroić na dwa placki.
Biszkopt 1, ułożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczonej papierem ze wszystkich stron.
2.Truskawki kroimy na plasterki, zasypujemy cukrem.
3.Rozpuszczamy masło, wsypujemy truskawki z cukrem, gotujemy 5-10 min. Odstawiamy i od razu wsypujemy 2 galaretki suche. Dobrze wymieszamy. Schładzamy jak zaczyna tężeć, to smarujemy biszkopt.Schłodzić w lodówce
4.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem,potem śmietan-fixami.Następnie dodawać porcjami serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać czekoladę i wyłożyć na warstwę truskawkową.
5.Przykryć połową 2 biszkoptu. Ten nasączyć wodą z cukrem.
6.Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem,potem śmietan-fixami.Następnie dodawać porcjami jogurt i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnią połówką biszkoptu 2. Całość schłodzić.
7.Tort przełożyć na paterę.
8.Krawędzie patery zabezpieczyć folią, albo papierem.
9.Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać margarynę,potem czekoladę w kostkach. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i domieszać do polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą posmarować cały tort.Zastygającą polewą polać tort w esy-floresy.
10.Zabezpieczenia zdjąć.
11.Zmiksować serek z pudrem potem i śmietan-fixem .Można ciut rozrzedzić masę. Zrobić rozetki wokół tortu.
Czekoladę roztopić z margaryną, nad parą. Maczać czubki truskawek i odkładać do zastygnięcia.
Poukładać wokół rozetek.
Komentarze