Tort''rubinowe serce'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to tortownicy 30 cm, wyłożonej tylko papierem na dole.
Piec w 175* ok.25 min.(sprawdzić patyczkiem).
2.Zabezpieczyć tortownicę folią i krążkiem papieru..
3.Po przestygnięciu ciasta, ściąć górę i włożyć do tortownicy.
6.Wkładka truskawkowa:
Galaretki truskawkowe, rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić, do lekkiego tężenia. Truskawki rozdrobnić z cukrem pudrem, potem z tężejącymi galaretkami.
7.Wylać do mniejszej tortownicy 23 cm. zabezpieczonej folią. Schłodzić w lodówce.
8.Krem serowy:
Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, odstawić do letniego.
Śmietankę ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Porcjami dodawać ser i zmiksować. Na koniec dolewać, żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć 1/3 kremu. Na to w środek, włożyć wkładkę truskawkową.Zdjąć obręcz z małej tortownicy.Szybkim ruchem(ale ostrożnie),obracając w powietrzu wkładką, włożyć do dużej tortownicy. Wyłożyć resztę kremu, spieszyć się, bo krem tężeje.Schłodzić w lodówce.
9.Zdjąć obręcz z tortownicy i przełożyć tort na paterę.
10.Rozetki:
Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, odstawić do letniego.
Śmietankę ubić z pudrem, i śmietan-fixami. Porcjami dodawać jogurt, potem serek i zmiksować. Na koniec dolewać, żelatynę i krótko zmiksować. Przekładać do woreczka cukierniczego, z ozdobna końcówką. Najpierw na torcie zaznaczyć boki serca. Robić rozetki wokół serca i po całym torcie. Schłodzić.
11.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego tężenia. Ostrożnie z łyżką napełnić serce.
12.Różyczki:
Nad parą roztopić czekolady z miodem.
13.Zdjąć z pary i porcjami dodawać puder, wymieszać, potem zagnieść. Podzielić na części. Robić wałki, które pokroić na kawałeczki. Z każdego zrobić kulkę, rozpłaszczać. Składać dachówkowo po 5 szt. Zwijać i przekroić w środku. Każdą różyczkę, wymodelować.
14.Układać na blachę do wysuszenia.
15.Poukładać wokół serca różyczki i schłodzić.
Porady
Listki zrobiłam z gumy Mamba. Zagniotłam z barwnikiem, ale roztopiły się na bitej śmietanie.
Komentarze